O inteligență artificială are IQ-ul unui copil de patru ani

de: Andrada Bonea
08 10. 2015

O serie de teste create pentru a verifica în ce stadiu se află cele mai bune sisteme de inteligență artificială au avut, de asemenea, scopul de a descoperi la ce nivel se situează în raport cu oamenii.

Conduse de o echipă de cercetători de la Universitatea Illinois din SUA, testele au arătat că cele mai avansate sisteme sunt comparabile cu nivelul de inteligență al unui copil de patru ani. Evident, nu trebuie scăpat din vedere faptul că IQ-ul este doar o măsură a inteligenței, iar computerele sunt în fața noastră în ceea ce privește anumite misiuni, cum ar fi viteza de calcul. E, de asemenea, normal să nu poată concurca cu noi în ceea ce privește emoția și gândirea rațională.

Ceea ce probele au vrut să arate a fost capacitatea computerelor de a înțelege în mod rațional lumea înconjurătoare. ConceptNet, o mașinărie creată de MIT, la care s-a lucrat din anii ’90, a fost unul dintre sistemele testate. A avut punctaje mari la vocabular și asemănări, satisfăcătoare în raport cu informația și slăbuțe când a venit rândul înțelegerii cuvintelor.

Întrebările au variat în format și mod de adresare în funcție de vârsta persoanei care dă testul. În acest caz, pentru că ideea era de comparație cu copiii, au fost puse întrebări precum „unde poți găsi un pinguin?” sau „unde e o casă?”. De asemenea, subiecților li s-a cerut și să identifice lucruri bazându-se pe niște indicii sau „de ce dăm mâna?”.

În unele cazuri, echipa a reformulat întrebările în mai multe moduri, pentru a vedea cum răspunde sistemul ConceptNet, dar răspunsurile au fost deseori confuze. De exemplu, atunci când i s-a spus că „animalul are coamă dacă e mascul”, sau „acesta e un animal care trăiește în Africa” și „asta e o pisică mare maro-gălbuie”, inteligența artificială a venit cu mai multe variante corecte posibile, printre care „câine”, „fermă”, „creatură”, „casă” și „pisică”.

Oricum, e un pas important, iar experții cred că sistemele de inteligență artificială vor fi din ce în ce mai apropiate de performanțele umane în ceea ce privește gândirea rațională. Rezultatele studiului au fost publicate pe Arxiv.